Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Japán: Vetkőzéssel a globális felmelegedés ellen?

MTI
2004.07.09. 08:44
Japánban vektkőzéssel kívánnak fellépni a globális felmelegedés ellen: a japán kormány tagjai, a cégvezetők és az alkalmazottak a kánikulai napokon, hogy ne kelljen bekapcsolni az üvegházhatást fokozó légkondicionálókat, zakó nélkül tartózkodhatnak munkahelyükön. A hagyománytisztelő Japán számára ez a lépés felér egy kisebb forradalommal.

Nyáron Japánban a hőmérő higanyszála 30 Celsius-fok fölé kúszik, s légkondicionáló nélkül igen nezhezen viselhető el a hőség. Ugyanakkor a japánok számára elképzelhetetlen, hogy zakó nélkül tartózkodjanak munkahelyükön. A kormány tagjai most személyes példával igyekeznek meggyőzni a lakosságot arról, hogy elég levetni a zakót, lemondani a légkondicionáló használatáról, s ezzel máris tettek valamit az üvegházhatás ellen. A miniszterek szerint ily módon 2012-ig hat százalékkal csökkenthető a kilencvenes évekhez képest az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása.

A környezetvédők azonban távolról sem ilyen optimisták. A Greenpeace szerint Japánnak nem egyéni akciókra, hanem sokkal radikálisabb cselekvési programra van szüksége. Véleményük szerint célszerűbb lenne, ha a politikusok megalkotnák végre a megfelelő törvényeket, s nem a hivatalban viselt öltözékkel foglalkoznának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!