Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Japán: Vetkőzéssel a globális felmelegedés ellen?

MTI
2004.07.09. 08:44
Japánban vektkőzéssel kívánnak fellépni a globális felmelegedés ellen: a japán kormány tagjai, a cégvezetők és az alkalmazottak a kánikulai napokon, hogy ne kelljen bekapcsolni az üvegházhatást fokozó légkondicionálókat, zakó nélkül tartózkodhatnak munkahelyükön. A hagyománytisztelő Japán számára ez a lépés felér egy kisebb forradalommal.

Nyáron Japánban a hőmérő higanyszála 30 Celsius-fok fölé kúszik, s légkondicionáló nélkül igen nezhezen viselhető el a hőség. Ugyanakkor a japánok számára elképzelhetetlen, hogy zakó nélkül tartózkodjanak munkahelyükön. A kormány tagjai most személyes példával igyekeznek meggyőzni a lakosságot arról, hogy elég levetni a zakót, lemondani a légkondicionáló használatáról, s ezzel máris tettek valamit az üvegházhatás ellen. A miniszterek szerint ily módon 2012-ig hat százalékkal csökkenthető a kilencvenes évekhez képest az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása.

A környezetvédők azonban távolról sem ilyen optimisták. A Greenpeace szerint Japánnak nem egyéni akciókra, hanem sokkal radikálisabb cselekvési programra van szüksége. Véleményük szerint célszerűbb lenne, ha a politikusok megalkotnák végre a megfelelő törvényeket, s nem a hivatalban viselt öltözékkel foglalkoznának.