Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világháborús bombákat találtak Nyíregyháza határában

2004.07.13. 17:20
Öt, feltehetőleg világháborús eredetű löveget fordított ki egy munkagép kedden délután Nyíregyháza határában. A robbanásveszélyes leletekre kora délután bukkantak rá a szabolcsi megyeszékhelyhez tartozó Oroson, a szeméttelephez vezető Szállási úton. A településen egy munkagép éppen egy közművezeték két méter mély árkát ásta ki, amikor váratlanul öt darab bombát fordított ki a földből. Az árok falából több hasonló küllemű, hatvan centiméter hosszú és tizenöt centi átmérőjű robbanószerkezet is kilátszik, az első feltevések szerint mindegyikük harckocsi- vagy ágyúlövedék.

Mivel a szerkezetek élesnek látszanak, a rendőrség azonnal a helyszínre vonult, és lezárta a környéket, egyúttal a helyszínre hívta a budapesti tűzszerész szolgálatot is. Azt egyelőre nem tudni, hogyan kerühetett ekkora mennyiségű világháborús löveg az alig egy-két négyzetméternyi területre. Egyes feltételezések szerint a helyszínen lőszerraktár vagy bunker lehetett, de az sem zárható ki, hogy ott ért találat egy lőszerszállító katonai egységet, s arról szóródtak szét a lövegek a területen.