Megrongálták Edvard Benes mellszobrát

MTI
2004.07.26. 09:48
Megrongálták Edvard Benes egykori csehszlovák államfő mellszobrát a dél-csehországi Cesky Krumlovban.

A mellszobor mintegy másfél méteres talpazatáról valakik eltávolították a német nyelvű feliratot. A szöveg - Benes elnök szavai - arra figyelmeztetett, hogy sosem szabad elfelejteni a németek II. világháborús bűneit - írja hétfői kiadásában a Právo című prágai lap.

Edvard Benes mellszobrát május közepén, a csehszlovák politikus születésének 120. évfordulója alkalmával helyezte el a Ruze panzió tulajdonosa a bejárat előtti udvarban, ami azonnal kiváltotta több német és osztrák turista bírálatát. Néhány szudétanémet a panzió bojkottálására szólított fel, de a tulajdonos szerint továbbra is rendszeresen vannak német és osztrák vendégei, akik jól érzik magukat nála. A vitába Václav Klaus cseh köztársasági elnök is beleszólt, aki néhány napja tüntetőleg a panzióban szállt meg, és megkoszorúzta az emlékművet.

Jan Horal, a panzió tulajdonosa bejelentette, hogy a német nyelvű szöveget újra elhelyezik a talpazaton, s azt angol felirattal is kiegészítik. "Úgy tűnik, hogy valakinek vagy valakiknek még mindig van miért szégyenkezniük" - mondta Horal. Cesky Krumlov polgármestere Frantisek Mikes szerint a mellszobrot olyanok rongálhatták meg, akiket zavar a cseh-német közeledés.

A mellszobor feliratát a német és az osztrák sajtó több esetben is bírálta, s követelte eltávolítását, illetve megváltoztatását. Hasonló követelést fogalmazott meg Josef Pühringer felső-ausztriai vezető is. A panzió tulajdonosa és a helyi cseh közigazgatási szervek a követelést elutasították.