Tényleges életfogytiglan egy 16 éves gyilkosnak

MTI
2004.07.27. 16:17
Életfogytig tartó börtönre ítéltek kedden egy 16 éves brit iskolást, aki tavaly az iskola folyosóján késsel megölt egy másik diákot. Az egész országot megrázó gyilkosság novemberben történt Lincolnshire grófság egyik középiskolájában. A tettes, Alan Pennell, akit az eljáró bíró döntése alapján kedden lehetett először nyilvánosan megnevezni, egy 7 centiméteres kést döfött áldozata, az egy évvel fiatalabb Luke Walmsley mellkasába, pontosan eltalálva Walmsley szívét. A diák néhány perccel a támadás után, az iskola folyosóján meghalt; utolsó, tántorgó lépteit a tanintézet biztonsági kamerái megörökítették, jóllehet magát a végzetes döfést nem.

Pennell eddig a legfiatalabb bűnöző, akit életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtottak Angliában. Az angol-walesi büntető törvénykönyv már 10 éves kortól lehetővé teszi a jogi felelősségre vonást, és 15 éves kor felett, minősített bűncselekmények esetén felnőttekre szabott büntető jogszabályok alkalmazását írja elő. A bíró a kedden meghozott ítéletben minimum 12 évi tényleges elzárást javasolt Pennell esetében; a fellebbviteli bíróság ezután vizsgálhatja meg az esetleges próbára bocsátást.

A két diák ellenségeskedése régebbre nyúlik vissza. A kéthetes, feszült országos figyelemmel kísért tárgyalás során elhangzott: Pennell tudomására jutott, hogy Walmsley az ő volt barátnőjének küldözget üzeneteket, és ezután folyamatosan fenyegette diáktársát. A perben meghallgatott diákok elmondták: a későbbi gyilkos többször és nyíltan kijelentette, hogy meg fogja késelni Walmsleyt, de ezt senki nem vette komolyan.