Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az amerikaiak ujjlenyomatvételi programja a "Nagy Testvér"

MTI
2004.07.28. 21:04
A külföldi látogatókra vonatkozó amerikai ujjlenyomatvételi programnak ítélte oda szerdán az idei Nagy Testvér-díjat a személyiségi jogok fölött őrködő brit szervezet, a Privacy International. A szervezet szerint a "sértő és tolakodó" U.S.-VISIT program azzal érdemelte ki a kétes elismerést, hogy jóformán mindenféle előzetes társadalmi vita és ellenőrzés nélkül fogadták el azt. Szeptembertől az Egyesült Államok területére lépő külföldiek többségétől ujjlenyomatot vesznek majd és lefényképezik őket. A vízummal utazó turisták számára már januárban élet lépett a program 115 repülőtéren és 14 tengeri kikötőben. Szeptember 30-ig kiterjesztik az ujjlenyomatvételt annak a 27 országnak az állampolgáraira is, amelyekből vízummentesen lehet beutazni az Egyesült Államokba.

A londoni központú Privacy International olyan egyéneket és szervezeteket "tüntet ki" a Nagy Testvér-díjjal, akik, illetve amelyek a leginkább megsértik az emberek privátszféráját Nagy-Britanniában. Szokatlan, hogy a (brit) díjat egy amerikai kezdeményezésnek ítéljék oda.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?