Még mindig aggódnak a vízminőség miatt Esztergom környékén

MTI
2004.08.05. 10:53
Továbbra is fenntartja a harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget Esztergom környékén az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség, amelyet azért rendelt el, mert a múlt pénteken több mint 100 köbméter szennyező anyag jutott a dorogi hulladék-égetőműből a Kenyérmezei-patakba, majd onnét a Kis-Dunába. Biológus és ökológus szakemberek is részt vesznek a készültségben. Ma megkezdik a patak és a Duna-ág partján a vízi növények kaszálását és összegyűjtését, majd megsemmisíttetik azokat, mert a növényzet sok szennyeződést fogott meg. A készültséget csak ezután mérsékelik.

A város ivóvíz-ellátását biztosító Észak-Dunántúli Vízmű Rt. folyamatosan vizsgálja az ivóvíz minőségét; eddig nem érte szennyeződés az ivóvíz-bázist. Lágler Katalin, az Onyx Kft., a szennyező anyagot kibocsátó hulladék-égetőmű igazgatója közölte: a meghibásodás, egy fémtartály kilyukadásának okát vizsgálják. Ennek műszaki és emberi mulasztás is lehet az oka, a vizsgálat még legalább egy hétig eltarthat.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az üggyel kapcsolatban állásfoglalást tett közzé, amelyben egyebek mellett megfogalmazta: "célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az Onyx Kft. hibáira, s hogy felébresszük az igényt a cég erősebb civil kontrolljára, amelytől eddig a társaság a sorozatos aggályt okozó ügyei ellenére is mereven elzárkózott".