Védelmi készültség a Hortobágy-Berettyón is

2009.03.13. 15:31

A Hortobágy-Berettyón első fokú készültséget rendelt el pénteken a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig). A folyó vízszintje reggel 6 órakor Borznál 252 cm volt, 2 centiméterrel meghaladta az első fokú készültség elrendeléséhez szükséges vízmagasságot.

A Berettyón továbbra is másodfokú a készültség Szeghalomnál, a folyó torkolatánál. A vízállás jelenleg 414 centiméter, a folyó ezen a szakaszon még árad. Csütörtök este az igazgatóság megszüntette a készültséget a Berettyó folyó felső szakaszán, az országhatártól Pocsajig, valamint az Éren, ugyanakkor Pocsaj és Berettyóújfalu között megmaradt az első fokú készültség.

A Tikövizig térségében összesen hét szakaszon van belvízvédelmi készültség. Első fok van érvényben a Kati-ér és a Tisza mellett, mindhárom védelmi szakaszon, és a Berettyó-Sebes-Körös közötti területen. Másodfokú a készültség a Hamvas-sárréten, a Hortobágy-Berettyó mellett. A Tikövizig működési területén összesen 6250 hektár földet borít belvíz. Ebből 1750 hektár a vetés, 1400 pedig a szántóterület, a többi egyéb külterület.