Nem emelnek vádat a Békés Megyei Jókai Színház volt vezetői ellen

2009.04.06. 20:08

Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a Békés Megyei Jókai Színház volt vezetői ellen, amely különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult, olvasható a Békés Megyei Online (BEOL) elektronikus hírportálon hétfőn. A volt igazgató-főrendező, a gazdasági és műszaki igazgatók ellen egy névtelen bejelentés alapján indult nyomozás, mert felmerült, hogy olyan színházi feladatokra kötöttek szerződéseket különböző, köztük a gazdasági és műszaki igazgatók érdekkörébe tartozó cégekkel, amelyek egyébként a színházi alkalmazottak munkakörébe tartoztak.

A feljelentés szerint a vezetők a színház saját dolgozóival is a munkakörükbe tartozó feladatokra vállalkozói szerződéseket kötöttek, és ezzel mintegy kettős jogviszonyban foglalkoztatták őket. Felmerült annak a gyanúja is, hogy a vezetők egyéni vállalkozóként kiállított számlák alapján vettek fel juttatásokat előadások rendezéséért, és a nyári kulturális rendezvényeken végzett tevékenységekért. A gyanú szerint így a vezetők ezekkel a szerződéskötésekkel megszegték vagyonkezelési kötelezettségeiket, és 2000-2007 között összesen több mint 82 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a színháznak.

A lefolytatott nyomozás azonban megállapította, hogy a külső cégekkel kötött szerződések olyan tevékenységekre irányultak, amelyek a színházi évadon túl, eseti jelleggel megrendezett előadásokhoz kapcsolódtak, finanszírozásuk pedig nem közpénzből, hanem a megrendelőkkel kötött szerződések alapján történtek. A színházi alkalmazottak kettős foglalkoztatásával kapcsolatban a nyomozás tisztázta, hogy a volt igazgató és gazdasági igazgató a színházi dolgozókkal nem az egyébként is munkakörükbe tartozó feladatokra, hanem az ezen felüli, a nyári üzemszünetek alatt, a dolgozók évi rendes szabadságának idején végzett munkákra kötött vállalkozói szerződéseket.