Kilenc áldozatot követelt a madagaszkári ciklon

2009.04.10. 19:11

Legkevesebb kilenc ember vesztette életét és több mint 33 ezren váltak otthontalanná a Jade névre keresztelt trópusi vihar pusztítása miatt Madagaszkáron, közölték az Indiai-óceán szigetországának hatóságai pénteken. A legutóbbi jelentések még nyolc áldozatról szóltak, ám pénteken az ország keleti partjainál sárlavina okozta egy ember halálát, míg három másikat súlyosan megsebesített - közölte a helyi katasztrófavédelem.

A ciklon miatt legjobban érintett térség az országban az Analanjirifo-régió, azaz a keleti-part Toamasina kikötővárosától északra fekvő területe. Itt csaknem 25 ezer ember kényszerült otthona elhagyására a Jade pusztítása miatt. De nem kerülte el a vihar a fővárost, Antananarivót sem, ahol az elmúlt napokban két gyermek és édesanyjuk vesztette életét, amikor rájuk omlott a házuk.

Az Afrika délkeleti partjainál fekvő szigetország gyakran van kitéve a trópusi ciklonok veszélyének. Januárban szintén kilenc ember vesztette életét és több mint húszezren maradtak fedél nélkül, amikor egymás után két vihar érte el az országot. A Jade - ami várhatóan az idei viharszezon egyik utolsó ciklonja - hétfőn ért partot Madagaszkár északkeleti részén, mostanra azonban már elhagyta a szigetet. A nyomában érkező heves esőzések ugyanakkor áradásokat, földcsuszamlásokat és sárlavinákat okoztak országszerte.