Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilenc áldozatot követelt a madagaszkári ciklon

2009.04.10. 19:11

Legkevesebb kilenc ember vesztette életét és több mint 33 ezren váltak otthontalanná a Jade névre keresztelt trópusi vihar pusztítása miatt Madagaszkáron, közölték az Indiai-óceán szigetországának hatóságai pénteken. A legutóbbi jelentések még nyolc áldozatról szóltak, ám pénteken az ország keleti partjainál sárlavina okozta egy ember halálát, míg három másikat súlyosan megsebesített - közölte a helyi katasztrófavédelem.

A ciklon miatt legjobban érintett térség az országban az Analanjirifo-régió, azaz a keleti-part Toamasina kikötővárosától északra fekvő területe. Itt csaknem 25 ezer ember kényszerült otthona elhagyására a Jade pusztítása miatt. De nem kerülte el a vihar a fővárost, Antananarivót sem, ahol az elmúlt napokban két gyermek és édesanyjuk vesztette életét, amikor rájuk omlott a házuk.

Az Afrika délkeleti partjainál fekvő szigetország gyakran van kitéve a trópusi ciklonok veszélyének. Januárban szintén kilenc ember vesztette életét és több mint húszezren maradtak fedél nélkül, amikor egymás után két vihar érte el az országot. A Jade - ami várhatóan az idei viharszezon egyik utolsó ciklonja - hétfőn ért partot Madagaszkár északkeleti részén, mostanra azonban már elhagyta a szigetet. A nyomában érkező heves esőzések ugyanakkor áradásokat, földcsuszamlásokat és sárlavinákat okoztak országszerte.