Megint támadtak a kalózok

2009.04.14. 10:26 Módosítva: 2009.04.14. 15:11

Két teherhajót foglaltak el kalózok 24 óra alatt Szomália partjai közelében - közölték NATO-tisztségviselők és egy térségbeli tengerhajózási szervezet.

Első zsákmányuk a Saint Vincent-i zászló alatt közlekedő Irene E.M. görög teherhajó volt kedden pirkadat előtt. A 22 fős Fülöp-szigeteki legénységnek nem esett bántódása.

Később a togói zászló alatt közlekedő, csaknem 5000 tonnás Sea Horse kereskedelmi hajót kerítették hatalmukba fegyveres tengeri rablók - mondták NATO-tisztségviselők egy portugál hadihajó fedélzetén. A kalózok három-négy gyors csónakon közelítették meg a teherhajót, más részletek egyelőre nem ismeretesek.

A támadásokat két nappal azután követték el, hogy amerikai katonák lelőttek három szomáliai kalózt, akik fogva tartották egy teherhajó amerikai kapitányát. A szomáliai tengeri rablók ezután bosszúval fenyegetőztek, és egyes elemzők attól tartanak, hogy az utóbbi napok túszszabadító akciói után - amelyekben összesen öt kalózt öltek meg - elharapózhat az erőszak az afrikai ország partjai előtt.

.