Életfogytiglani börtönt kaptak a 83 éves asszony gyilkosai

2009.06.04. 13:47 Módosítva: 2009.06.04. 13:47
K. Ferenc és M. Sándor öt évvel ezelőtt Bajnán kiraboltak, megkínoztak, megerőszakoltak és felgyújtottak egy 83 éves asszonyt.

Életfogytiglanra ítélték nem jogerősen a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság csütörtökön meghozott ítélete szerint az elkövetők feltételesen 40 és 35 év múlva szabadulhatnak. "Önöket a bíróságnak egyszerűen olyan helyzetbe kellett hozni, hogy lakóközösségüket önöktől egy életre megvédje. Itt nem lehet más ítélet, csak életfogytiglan, hogy önök már ne lehessenek olyan helyzetben, hogy bármilyen bűncselekményt elkövethessenek" – mondta az ítélet indoklásában Fülöp Zsolt bíró, aki hozzátette, az ügyben enyhítő körülményt nem talált.

A két huszonéves elkövető 2004 március 18-án Sándor napot ünnepelve egész nap italoztak, majd éjféltájt egyikük ismerősének házához mentek, hogy pénzt szerezzenek. A telefonzsinórt elvágták, a házat áramtalanították, az egyedül élő idős sértettet ütlegelték, rugdosták, a kínzás részeként megerőszakolták, majd miután meghalt, felgyújtották. Az elkövetőket a rendőrség másnap őrizetbe vette.

A bíró kiemelte, hogy az áldozat megpróbáltatásai ellenére sem árulta el, hová rejtette a pénzét, így tőle tőle összesen két arany karórát és egy rádiós órát zsákmányoltak. Tettüket emberi mivoltukból kivetkőzve, brutális kegyetlenséggel követték el, ezért a törvény teljes szigorát érdemlik - tette hozzá.

"A másodrendű vádlott minden tagadása ellenére a tárgyaláson azt a kijelentést teszi, hogy a pénzszerzés módszerébe a rablás még belefér. Hát ha valakinek ilyen a hozzáállása, hogy a pénzszerzés módszerébe a rablás még belefér, akkor ez (a bűncselekmény egésze) a megyei bíróság álláspontja szerint az életfogytiglanba fér bele" - jelentette ki a társtettesként, különös kegyetlenséggel és nyereségvágyból elkövetett emberölés, valamint erőszakos közösülés miatt kiszabott ítéletekről Fülöp Zsolt.

A bíró K. Ferenc másodrendű vádlottat azért büntette hosszabb idejű fegyházzal, mert kettejük közül ő volt az irányító, a bűncselekményt kitervelő személy. Az ítélet nem jogerős, az ügyész az elsőrendű vádlott feltételes szabadlábra helyezhetőségének kitolásááért fellebbezett, az elkövetők pedig külön-külön felmentésüket kérték az emberölés vádja alól, illetve kérték a büntetés enyhítését.