Kedden éjjel is virrasztottak

2009.08.04. 23:44

Több mint kétszázan vettek részt a hétfőn meggyilkolt 45 éves asszony emlékének tiszteletére megtartott békés virrasztáson kedden este Kislétán - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.
Az este fél kilenckor kezdődött virrasztásra Nyírbogátról, Máriapócsról és Nyírbátorból is érkeztek rokonok, ismerősök, akik csendben, gyertyákat meggyújtva emlékeznek a megölt asszonyra. Az összegyűlt romák a ház előtt, és az udvaron csendesen beszélgettek, a házban inkább csak a szűkebb család tartózkodott. Az esemény békésen zajlott, a rendőrség folyamatosan járőrözött a környéken. A virrasztás első napja hétfőn volt Kislétán. Ezt a szertartást egészen a temetést megelőző éjszakáig minden este megtartják.
Az egyik Máriapócsról érkezett férfi az MTI munkatársának elmondta: a környező településeken elég nagy a félelem a romák között, sokan aludni sem mertek az elmúlt éjszaka, kapákat és kaszákat vittek be otthonaikba. Több környékbeli faluban összeálltak a romák, és éjszakai járőrszolgálatot szerveztek. A hagyományok szerint az általában reggelig tartó virrasztás - a meggyilkolt asszony testvérének kérésére - este tizenegy órakor véget ért.