Kihűlt afgánokat talált a magyar sofőr

2009.08.14. 20:06 Módosítva: 2009.08.14. 20:13
Egy magyar sofőr hűtőkamionjában próbáltak átjutni Calais-ból Nagy-Britanniába afgán menekültek, azonban a gyümölcsöket szállító kamion Dél-Franciaországba tartott. Az átfagyott afgánokat később találta meg a sofőr, ketten közülük kihűltek, de már nincsenek életveszélyben.

Tizennégy afgán állampolgárt - kettőt közülük kihűlt állapotban - talált csütörtökön egy magyar sofőr a hűtőkamionjában az A26-os autópályán a Párizstól keletre fekvő Marne megyében, írta pénteken a Le Parisien című francia lap internetes változata.

Az afgánok éjszaka rejtőztek el a gyümölcsöt szállító kamionban a La Manche csatorna partján fekvő Calais-ben, amikor a gépkocsivezető aludt. Azt hitték, hogy a jármű Nagy-Britanniába megy tovább, azonban a kamion éppen az ellenkező irányba, Dél-Franciaországba tartott.

Az átfagyott afgánok - közöttük tíz 15 és 18 év közötti kiskorúak - egy idő után dobogni kezdtek a kamionban, hogy felhívják magukra a magyar sofőr figyelmét, aki Sommesous község közelében megállt, és értesítette a csendőrséget. A tizennégy bevándorlót a Marne megyei Chalons-en-Champagne kórházába szállították. Ketten közülük kihűltek, és ellátásra szorultak, de már ők sincsenek életveszélyben.

A vöröskereszt sangatte-i befogadó központjának 2002-es bezárása óta több száz bevándorlót valószínűsítenek Calais környékén. Civil szervezetek szerint az utóbbi hónapokban egyre nő az illegális bevándorlók, főként az Afganisztánból, Szudánból és Kongóból érkezők száma.