Befejezték a kutatást Röszkénél a speciális mentők

2009.10.24. 20:52

Egyelőre nem kutatnak tovább Röszkénél a Tiszában a speciális mentők, szombat estig nem találtak ugyanis újabb holttestet vagy bármilyen nyomot, amely a koszovói menekültekkel elsüllyedt csónakra utalna. A mentők szombat délben érkeztek a folyóhoz Röszke mellett, ahol az eddigi hírek szerint felborult és elsüllyedt egy koszovói határsértőket szállító csónak, még október közepén.

A speciális egységek kutyákkal, valamint úgynevezett szonár és radar segítségével keresték az esetleges holttesteket illetve a csónakot - eredménytelenül. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a katonai búvárok és a speciális mentőegységek véleménye alapján szombat este felfüggesztette a nagyszabású kutatást.

Vasárnap délelőtt még visszatér egy csónakos egység a szolnoki speciális mentőktől a helyszínre, hogy egy területet és környékét alaposabban átkutassák. Ezenkívül minden nagyobb kutatást felfüggeszt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, de ha indokolt, folytatják - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A kutatás felfüggesztése nem jelenti azt, hogy az érintett, csaknem 40 ezer hektáros vízfelület és a hozzá tartozó ártér ellenőrzés nélkül marad: a vízi- és a határrendészek sűrűbben járőröznek itt, de az eddigi kutatások, a katonai búvárok és a speciális mentők szakvéleménye is azt valószínűsíti, hogy további holttestek és csónakmaradványok nincsenek a területen. Valószínű, hogy már közvetlenül a tragédia utána a szerb oldalra sodorta a többi holttestet a víz.

A rendőrség az ügyben a szerb társszervekkel együtt folytatja a nyomozást.

A Tisza magyar szakaszán eddig egy férfi, a szerb oldalon két nő holttestét találták meg a rendőrök. A folyó magyar oldalán két napig katonai búvárok kutattak azon a területen, ahol a feltételezések szerint elsüllyedt a csónak, itt találták meg az iszapba ragadva a fiatal férfi holttestét.

A tragédiát túlélő koszovói férfit és két kisgyermekét még szerdán a békéscsabai befogadó állomásra szállították a rendőrök. Az apa ellen eljárást indított a rendőrség, mert veszélyeztette gyermekei életét.