Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terepjáró és taxi karambolozott az V. kerületben

2009.11.07. 10:50
Nagy sebességgel karambolozott egy megkülönböztető fény- és hangjelzést használó terepjáró egy taxissal Budapest belvárosában. A terepjáró valószínűleg jogosulatlanul használt megkülönböztető jelzéseket, a taxis elméletileg védett útvonalon haladt. Mindkét sofőr súlyosan megsérült.

Összeütközött egy terepjáró és egy taxi szombat hajnali egykor az V. kerületben az Alkotmány és a Honvéd utca kereszteződésében, jelentette a Független Hírügynökség. A terepjáró az Alkotmány utcai iskola kerítésének, míg a taxi egy tűzcsapnak csapódott, a karambolban mindkét autó sofőrje súlyosan megsérült. A terepjáró vezetője jogtalanul használt megkülönböztető fény- és hangjelzést.

A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. A helyszínen tapasztalt pusztítás alapján rendőrségi forrásunk annyit mondott, hogy "biztosan nem hússzal mentek". A balesetet feltehetően a terepjáró okozta, mivel az haladt a Honvéd utcán, és hajtott át a védett útvonalnak számító Alkotmány utcán, ahol a taxis jobbról érkezett a kereszteződéshez. Feltehetően az elsőbbségadás helyett használt kék villogót és szirénát a terepjáró.

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy a terepjáró sofőrje - aki rendőrségi forrásaink szerint biztosan nem rendőr - jogosult lett volna a megkülönböztető jelzések használatára. De még ha jogosult is volt, akkor sem biztos, hogy az adott helyzetben jogosan használta a villogót és a szirénát. A rendőrség szóvivője a vizsgálatra tekintettel nem kívánt erről nyilatkozni.

A megkülönböztető fény- és hangjelzés jogosulatlan használata a 218/1999.-es Kormány rendelet 64. paragrafusa szerint szabálysértés, amely ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Jogosultságtól függetlenül a megkülönböztető jelzéseket használó jármű előnyt élvez a forgalomban, de Völgyesi Miklós, a Közlekedési Bírák Egyesülete elnökének jogértelmező cikke szerint "[v]ezetőjének a rendkívüli jogosultsága körében azonban kerülnie kell mindazon forgalmi műveleteket, amelyek a személy- és vagyonbiztonságot már közvetlenül fenyegetik, baleset nyomban bekövetkezése reálisan felismerhető veszélyével járnak. Ezért folyamatosan meg kell győződnie az akadálytalan továbbhaladás lehetőségéről."