Három londoni repülőtér zárva a havazás miatt

2009.12.21. 22:07

Három londoni repülőteret is lezártak az intenzív havazás miatt hétfőn este; a zárlat több budapesti járatot is érintett. A keményre fordult tél miatt a múlt hét óta szinte folyamatosak a súlyos fennakadások a nagy-britanniai közúti, a légi és a vasúti forgalomban; az országot jelenleg nem egyszerű elhagyni bármilyen közlekedési eszközzel.

Hétfő este Londonban és környékén kezdődött erős havazás, és a pályák csúszásmentesítése miatt lezárták a brit fővárost kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Gatwicket, Lutont és a Cityt. Heathrow és Stansted továbbra is fogadott és indított járatokat, de szintén jelentős késésekkel. Napközben a sűrű havazás miatt órákra lezárták a manchesteri repülőteret is.

A lezárt három londoni légikikötő közül Lutonra és Gatwickre közlekednek járatok Budapestről, és a zárlat miatt ezek is órákat késtek. Az easyJet légitársaság kora esti járata például, amely helyi idő szerint fél hatkor érkezett volna Ferihegyről Lutonra, 21 órára volt kiírva a Londontól északra fekvő repülőtér járatinformációs listáján. A Malév esti járatát, amely Gatwickre közlekedik, és a menetrend szerint hat óra után szállt volna le, háromnegyed nyolcra jelezte a brit fővárostól délre eső légikikötő járatinformációja.