Tovább csúsztatták a leányfalui gázoló perét

2010.02.17. 18:41

Ismét elnapolta Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó leányfalui gázolás ír felelősének kiadatási tárgyalását szerdán a dublini felsőbíróság. Adatkiegészítés miatt jövő hétfőig napolta el az ügyet az eljáró bíró. Az előző, szintén jórészt csak az elnapolásról döntő  meghallgatások december elején, január közepén és február elején voltak.

Tobin az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon. 2000. április 9-én Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyereket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt.

Tobint 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte, ezt fellebbezés után 18 hónapra csökkentették. Tobin 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról.

A magyar kiadatási kérelmet az ír legfelsőbb bíróság egyszer már elutasította, azzal az indokkal, hogy Tobin "jogszerűen" hagyta el Magyarországot, még a magyar bíróság ítélethozatala előtt, és "nem már megszületett ítélet végrehajtása elől menekült el" onnan, így kiadatása nem rendelhető el. Azóta azonban változtak a kiadatást szabályozó ír törvények, és Tobint 2009. novemberében a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet.