Tovább javul az ár- és belvízi helyzet

2010.03.14. 10:24

Tovább javul az ár- és belvízi helyzet Magyarországon. Ez az elmúlt napok hideg időjárásának és a kevés csapadéknak, illetve a belvíz esetében még a lefolyást gyorsító szivattyúzásoknak is köszönhető.

Az elmúlt napok hideg időjárása miatt a csapadék leginkább hó formájában jelentkezett, így nem rontotta tovább az ár- és belvízi helyzetet. Az árvíz gyakorlatilag meg is szűnt, már csak a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán van árvízvédelmi készültség, 86 kilométer hosszon, mondta Szentiványi Árpád, az Országos Műszaki Irányító Törzs műszaki ügyeletese.

A belvízi helyzet is javult, már csak 47 védelmi szakasz van készültségben, de harmadfokú készültség már sehol nincs. Jelenleg 116 ezer hektár területet borít belvíz, ami jelentős javulást jelent, mivel a mostani szezonban 175 ezer hektár volt a legnagyobb terület, ami egy időben volt belvíz alatt.

A következő napokban folytatódik a hideg idő, kevés csapadék várható, annak is a nagy része a hegyekben, hó formájában fog lehullani várhatóan. Így a belvízi helyzet is tovább javulhat. Köszönhető ez annak is, hogy a csatornákból szivattyúzzák a vizet, gyorsítva ezzel a víz lefolyását az elöntött területekről.