Két fiatal hazavitte egy háborús bomba gyújtószerkezetét

2010.03.26. 17:15

Egy körbekerített területen lévő, megjelölt második világháborús tüzérségi lövedék gyújtószerkezetét vitte el két 19 éves fiatal a bakonyi Porva község határából, tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A tűzszerészek megsemmisítették a bombát.

A lövedéket előző szombaton találták meg a falu határában egy szántóföldön, a polgármesteri hivatal és a rendőrség a területet lezárta, körbekerítette, mondta Frankó Marianna. A kihívott tűzszerészek a lövedéket B kategóriásnak minősítették, ami azt jelenti, hogy azonnali elszállítást és megsemmisítést nem igényelt. Csütörtökre azonban a tüzérségi bomba gyújtószerkezete eltűnt, az értesített tűzszerészek immár A kategóriásnak minősítették a lövedéket, és a helyszínen azonnal megsemmisítették.

A gyújtószerkezetet az egyik fiatal lakásán egy cipősdobozban találta meg a rendőrség. Ha a lövedék felrobban, olyan erejű lett volna a detonáció, hogy egy családi házat is a földdel tesz egyenlővé, de ha csak a gyújtószerkezet robban fel, az is súlyos sérüléseket okozhatott volna, tette hozzá a sajtóügyeletes. A rendőrség visszaélés robbanóanyaggal és robbanószerrel bűncselekménye miatt eljárást indított a két fiatal ellen.