Árvizek pusztítanak Németországban

2010.08.07. 20:03

Az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében árhullám indult meg több német folyón, és még egy bajorországi tó is kilépett a medréből. Szászországban halálos áldozatokat követelt az árvíz. A Chemnitz közelében fekvő Neukirchen településen halálos csapda lett egy társasház pincéje három idős ember számára.

Egy 70 év fölötti házaspár, valamint egy 63 éves férfi a pincében elhelyezett bútorokat és háztartási gépeket akarta szombaton biztonságba helyezni, illetve kiszivattyúzni a beömlött vizet. Eközben azonban olyan hatalmas mennyiségű víz zúdult a helyiségbe, hogy percek alatt elárasztotta azt. A tűzoltók szombaton délután találták meg a holttesteket. Neukirchen községen több patak folyik át, a tartós eső hatására mindegyik kilépett a medréből.

Szászország déli részén az elmúlt 24 órában annyi csapadék hullott, mint máskor egy hónap alatt. A hatalmas esőzések nyomán számos településen árasztott el a víz pincéket és alacsonyan fekvő lakásokat, miután patakok és kisebb folyók megáradtak, utcákat és házakat öntve el.

A görlitzi járásban katasztrófariadót rendeltek el. A rendőrség közlése szerint különösen súlyos a helyzet a Bautzentől a cseh határig terjedő régióban. Zittau közelében lezárták a határátkelőket, a lausitzi város jelentős része víz alatt áll. Számos házban vannak sérültek, illetve a víz fogságában rekedt lakók.

A kiadós esőzések hatására kilépett medréből a bajorországi Tegernsee is, amely a belföldi turizmus egyik legkedveltebb célpontja német földön. A gyönyörű fekvésű tavon kirándulóhajók sem közlekednek, mert az összes kikötő víz alá került.