Kornélia
-1 °C
15 °C

Rendőröket vettek őrizetbe Sátoraljaújhelyen

2010.09.07. 10:20 Módosítva: 2010.09.07. 11:18

Korrupció gyanújával rendőröket vettek őrizetbe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen. Az őrizetbe vételt Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette. Hangsúlyozta: az érintett személyek parancsnoki ellenőrzés eredményeként kerültek látókörbe. A gyanúsítottak szolgálati jogviszonyát még aznap megszüntetették. Az ügyben a miskolci nyomozóügyészség nyomoz.

A Miskolci Nyomozó Ügyészség hét rendőrt vett őrizetbe hétfőn, valamennyien a sátoraljaújhelyi rendőrkapitányságon teljesítettek szolgálatot, közúti járőri beosztásban, mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség sajtószóvivője kedden. Martossy György közlése szerint a rendőrökkel szemben "hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés" megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás.

A gyanú szerint a rendőrök májusban és júniusban megállapodtak, hogy közúti ellenőrzések során külföldi gépkocsikat állítanak meg, és az esetlegesen talált szabályszegések "elnézéséért" pénzt kérnek a járművek vezetőitől. Több esetben vettek át ily módon csúszópénzt, főleg külföldi tehergépkocsik vezetőitől, ismertette a részleteket Martossy György.

A gyanúsítottak pontosan megszervezték tevékenységüket. A szolgálat után a pénzeket összesítették, majd - az akkor éppen szolgálatban nem lévő, de a bűnszövetségben részt vevő kollégáikkal is számolva - szétosztották.

A nyomozó ügyészség valamennyi gyanúsítottnál házkutatást tartott, és ruházatátvizsgálás, illetve motozás is történt. Ennek során több tárgyi bizonyítékot is lefoglaltak. Az ügyben rendelkezésre álló egyéb bizonyítékokról a nyomozás érdekeire tekintettel nem adott információt.

A gyanúsítottak tagadják a cselekményt, vagy nem tettek vallomást. Szolgálati viszonyuk szeptember 6-ával közös megegyezéssel megszűnt. A nyomozó ügyészség kezdeményezi mindannyiójuk előzetes letartóztatását.