Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Mustgázmérgezésben meghalt két idős dávodi

2010.09.26. 11:47

Egy 84 éves férfi és egy 80 éves nő meghalt a házuk pincéjében erjedő must által termelt szén-dioxidtól Dávodon vasárnap. A pincében egy 70 éves nő is mérgezést kapott, őt a mentők életveszélyes állapotban szállították kórházba, mondta Szabó Anita, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője.

A Magyar Tűzoltó Szövetség épp a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy sokan nem veszik komolyan: a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet.  Dobson Tibor szóvivő a szüret és a borkészítés szezonja előtt arra figyelmeztetett, hogy a must erjedése során keletkező, a levegőnél nehezebb, a rosszul szellőző pincékben lassan felgyülemlő, az oxigént kiszorító szén-dioxid színtelen, szagtalan, ezért szinte észrevétlenül vezethet halálhoz.

A mustgázmérgezés megelőzésének régi, bevált módszere, ha úgy megyünk le a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk, majd azt derékmagasságnál lejjebb elhelyezzük. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, mert ott vélhetően mustgáz található. A mustgázmérgezetteket elsősorban a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni, mert ha a bajba jutott segítségére siető ember lehajol és belélegzi a gázt, maga is elájulhat és az oxigénhiány gyorsan halálos lehet.