Gigantikus marihuánafogás Mexikóban

2010.10.19. 06:27 Módosítva: 2010.10.19. 09:39
A rendőrséggel vívott tűzpárbajban ketten megsérültek, 11 embert letartóztattak. A tízkilós csomagba adagolt, 105 tonnányi füvet házakban és járművekben rejtették el.

Több mint száz tonna marihuánát foglaltak le a mexikói biztonsági erők Tijuanában. A kábítószerfogáskor tizenegy embert tartóztattak le – jelentette be hétfőn a mexikói hadsereg. Alfonso Duarte Mújica tábornok, a körzet katonai parancsnoka.

105 tonnányi marihuánát foglaltak le mintegy 10 000 csomagban, 11 embert tartóztattak le
105 tonnányi marihuánát foglaltak le mintegy 10 000 csomagban, 11 embert tartóztattak le

Duarte az amerikai San Diegóval szemben fekvő határvárosban tartott sajtóértekezletén számolt be az akcióról, amelynek során tízezernyi csomag kábítószert füleltek le a mexikói hatóságok. A szállítmányban összesen 105 tonna marihuána volt, a fogást a tábornok példa nélkülinek nevezte.

Az USA-ba szánt drog utcai értékét 340 millió dollárra, azaz mintegy 67 milliárd forintra becsülik. Miután valamennyi csomagot lemérték, a drogot elégetik. A szállítmány méretre jellemző, hogy idén eddig összesen 115 tonna marihuánát foglaltak le Mexikóban.

Az ugyancsak az amerikai határnál fekvő, észak-mexikói Ciudad Juárezben ugyanakkor folytatódott a drogháború: bérgyilkosok egy parti résztvevőire támadtak vasárnap és kilenc embert szitává lőttek. A mexikói rendőrség közlése szerint válogatás nélkül nyitottak tüzet, pisztolyokkal és karabélyokkal végeztek áldozataikkal a házban. A kilenc halott közül hatan egy család tagjai, az áldozatok közül négy nő.

Ciudad Juárezben az elmúlt három évben 6500 embert gyilkoltak a drogháborúban, amelyet a Juárez kartell és Sinaloa kartell vív egymással a helyi kábítószerpiac, illetve az Egyesült Államokba irányuló drogcsempészet ellenőrzéséért. Duarte tábornok nem közölte, hogy a marihuánaszállítmány melyik kartell számlájára írható.

Fegyveres kommandós vigyázza a gigantikus drogfogást
Fegyveres kommandós vigyázza a gigantikus drogfogást

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, és a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem elleni harcra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban. A gigantikus marihuánafogásra egy héttel azután került sor, hogy Calderón elnök Tijuánában a siker bástyájának nevezte a várost a drog ellen vívott háborúban.