Sanghaji toronyháztűz: már 53 halott

2010.11.16. 07:13 Módosítva: 2010.11.16. 10:51

Sanghajban a rendőrség őrizetbe vett négy embert, akiket a hétfői - legkevesebb 53 emberéletet követelő - tűzeset felelőseinek tartanak - jelentette a kínai média kedden. Korábbi jelentések 42 majd 49 halálos áldozatról szóltak.

Az előzetes vizsgálatok szerint a felújítás alatt álló és beállványozott 28 emeletes lakóépületben keletkezett tűzért engedély nélkül dolgozó hegesztők tehetők felelőssé. A közbiztonsági miniszter a helyszínen hangsúlyozta, hogy a felelősökre súlyos büntetés vár. A legfrissebb jelentések szerint több mint száz embert szállítottak kórházba, a sérültek száma 70 fölött van, közülük 17-en vannak kritikus állapotban.

Hétfőn tűz ütött ki egy felhőkarcolóban Sanghaj központjának egyik sűrűn lakott városnegyedében. A 28 emeletes lakóépületen felújítási munkálatokat végeztek, amikor kora délután a lángok fellobbantak - egyelőre ismeretlen okokból. Szemtanúk szerint először az állványzat kapott lángra, és a tűz ezután gyorsan átterjedt az épületre.

A 86 méter magas, 156 lakásos épületben 440 lakos volt nyilvántartva, az épületet 1998-ban adták át, és az elmúlt hetekben úgynevezett energiatakarákosságot szolgáló felújítást, szigetelési munkákat végeztek rajta, a helyi kormányzat 5,7 millió dolláros beruházása keretében. Az állványzat a Kínában gyakorta használatos bambuszrudakból állt, s gyúlékony nejlonhálóval volt borítva. A tűz keletkezésének idején erős szél volt.

A lángok az ebédszünet utáni munkakezdést követően, délután két óra körül kezdtek el rendkívül gyorsan terjedni. A helyi illetékesek tájékoztatása szerint a riasztástól számított egy percen belül 122 tűzoltóautót és 1300 tűzoltót küldtek a helyszínre.

A tűzoltóknak négy óra alatt sikerült megfékezni a lángokat. Szakértők az eset kapcsán megjegyzik, hogy a tűzoltókat felszereltségük nem teszi alkalmassá a földfelszín felett 53 méter feletti hatékony mentésre.

Az épületből több mint száz embert szállítottak a közeli kórházakba. Helyi sajtójelentések szerint az épületben lakók többsége tanár, nyugdíjas pedagógus. A hozzátartozók sokukat még keresik, miután nem sikerült kapcsolatba lépniük velük, és a kórházban sem találják őket. A tűzoltók továbbra is kutatnak az áldozatok után; számuk a Hszinhua hírügynökség szerint várhatóan nőni fog.

Meng Csien-csu (Meng Jianzhu), a közbiztonsági tárca minisztere kedden Sanghajban kifejezte részvétét a hozzátartozóknak, a sérülteket - társaságában a város párttitkárával - felkereste a kórházban és részt vett az áldozatok búcsúztatásán. Meng ígéretet tett a családtagokról való gondoskodásra és a temetkezés költségeinek megtérítésére.