Standbüfében hamisították a herendit

2010.12.13. 18:55

Csaknem egymillió forintot érő hamisított herendi porcelánt, illetve a gyártáshoz használt nyersanyagokat és égetőkemencét foglaltak le a rendőrök a napokban a balatonedericsi strandon. A hamisítók a strand egyik büféjének tetőterében dolgoztak, már előzetes letartóztatásban vannak - tájékoztatott hétfőn a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrök még csütörtökön állítottak meg két autót Lesencetomajnál. A kocsik hátsó ülésein találták meg a herendi márkajelzéssel ellátott porcelántárgyakat. Az autókban utazó hat embert előállították. Egyikükről kiderült, hogy a balatoneredicsi strandon üzemeltet egy büfét. Ott tartottak házkutatást és a tetőtérben megtalálták a hamisításhoz használt égetőkemencét, festékeket és fehér porcelán tárgyakat. A gyanú szerint az olcsó fehér cseh porcelánt kézzel megfestették és ráégették a márkajelzést.

Az ügyben egy taliándörögdi és egy budapesti férfi ellen indult eljárás, áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt. Előzetes letartóztatásba helyezték őket. Azt, hogy mióta és pontosan mennyi porcelánt hamisítottak, még nem tudni - áll a rendőrségi közleményben.