Világszerte milliók buliztak az utcákon

2011.01.01. 09:45
Világszerte milliók ünnepelték az utcákon az újév beköszöntét. A legnagyobb bulik sorát az ausztráliai Sydney nyitotta, ahol másfél millió ember nézte végig a tűzijátékot. Európában hagyományosan Londonban, Berlinben és Párizsban volt a legnagyobb tömeg az utcákon, de a tengerentúlon, New Yorkban és Rióban is milliókat vonzott a közterekre a szilveszter. A jókedvet azonban több helyen visszafogták az időjárási viszontagságok, Afrikában pedig merényletek árnyékolták be az évkezdetet.

Az ünneplést ezen a szilveszteren is az apró Kiribati-szigeten kezdték: a dátumválasztó vonal nyugati felének első lakott területén a sziget hatezer fős lakossága nézte végig az éjféli tűzijátékot. Jóval nagyobb érdeklődés övezte az új-zélandi Aucklandben rendezett utcai ünnepséget, ám az első igazi parti Sydney-ben kezdődött. Az ausztrál nagyváros kikötőjében másfél millióan gyűltek össze, hogy az ezredforduló óta legnagyobb tűzijátékot megnézzék. Az ünneplőket pedig az sem zavarta, hogy az ország északi részét sújtó áradások emberéleteket veszélyeztetnek és súlyos károkat okoznak a lakóépületekben.

Az ünneplés az ázsiai országokban folytatódott: míg Japánban az utcabálok mellett - a megtisztulás reményében - sintoista szentélyeket is felkerestek az ünneplők, addig Hongkongban több százezren gyűltek össze a Viktória-kikötőben, hogy végignézzék a lézershow-val egybekötött tűzijátékot. Noha Kínában a februári holdújév jóval nagyobb ünnepnek számít, Pekingben és Sanghajban mégis tízezrek dacoltak a hideggel, és mentek az utcákra ünnepelni.

Indiában Mumbaiban rendezték a legnagyobb bulit: az ország pénzügyi fővárosában a korábbi terrorfenyegetések ellenére is tízezrek töltötték az utcákon az éjszakát. De rendkívüli készültségben volt a pakisztáni rendőrség is, noha a nagyobb városokban - a hagyományokhoz híven - idén is visszafogottak voltak a szilveszteri mulatságok. Az Arab-félszigeten eközben egyértelműen Dubai lopta el a show-t: a világ legmagasabb épületének számító, 822 méter magas Burdzs Kalifa állt az ünnepi látványosságok középpontjában, amelyek közül nem hiányzott a lézershow és a tűzijáték sem.

Moszkvában a Vörös téren rendezték a legnépesebb utcai fesztivált, ám az orosz fővárosban és Szentpéterváron is ellenzéki felvonulások övezték a bulikat. A megmozdulásokon ráadásul csaknem 120 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe, miközben Dmitrij Medvegyev államfő "erős, nyitott és barátságos" Oroszországot ígért újévi beszédében.

Az ázsiai országok után Európa volt soron: Párizsban mintegy 250 ezer ember bálozott a Champs-Élysées sugárúton, de ugyanekkora tömeg gyűlt össze a brit fővárosban is, hogy végignézzék a London Eye-nál fellőtt tűzijáték-show-t. Berlinben idén is a Brandenburgi-kapunál gyűlt össze a legnagyobb tömeg, hogy búcsút mondjon az évnek, míg a madridiak a Puerta del Sol téren várták az éjfélt. Az európai nagyvárosokban ugyanakkor sokan távol maradtak az utcai partiktól, ugyanis a legtöbb országban jóval fagypont alatt volt éjszaka a hőmérséklet. Budapesten az uniós elnökség félévének kezdetét is jelentette az ünneplők számára az újév, míg Észtországban éjféltől vásárolhattak először euróval a polgárok.

Amikor az európaiak aludni mentek, az Atlanti-óceán túlpartján épp elkezdődött a buli. A New York-i Times Square-en mintegy egymillió ember gyűlt össze, hogy szigorú biztonsági intézkedések közepette együtt ünnepeljék az újév beköszöntét. A világ legnagyobb szilveszteri bulija pedig idén is Rio de Janeiróban volt: a Copacabanán több mint kétmillió ember nézte végig a húszperces tűzijátékot, és a 2016-os riói olimpia logójának hivatalos bemutatóját.

Szomorúbban telt azonban az ünnep Afrikában. Az Egyiptom északi részén fekvő Alexandriában egy kopt templom előtt robbantottak fel eddig ismeretlen merénylők egy gépkocsit. A merényletben 21 ember vesztette életét, nem sokkal éjfél után. Nigériában pedig Abuja egyik piacán, a bevásárlók között robbant pokolgép, négy ember halálát okozva.