Börtön járhat a kutyaugatásért

2011.02.12. 12:36
Börtönbüntetésre ítélte a bíróság Szicíliában azokat a kutyatulajdonosokat, akiknek az állatai éjszakai ugatással zavarták a környék lakóinak álmát. A bíró szerint a gazda feladata az állatok megnyugtatása.

A hét és félezres lakosú Regalbutóban majdnem mindenkinek van kutyája, hat ebtulajdonos ellen viszont aláírásgyűjtést indítottak a szomszédok, mivel azok semmit nem tettek kutyáik megnyugtatásukra.

A hatóság negyvenöt eurós bírságot szabott ki; ezt két kutyatulajdonos azonnal ki is fizette. Négyen azonban a Fellebbviteli Bíróságig vitték az ügyet, amely a héten úgy határozott, két hónap börtön jár a kutyáikat megnevelni nem tudó gazdáknak ötszáz eurós bírsággal együtt.

Az elítéltek ügyvédei a börtön helyett közmunkát kértek védenceiknek. A Regalbutóba kivonult olasz újságíróknak az ugatós ebek egyik tulajdonosa, a 76 éves Santo Fiorenza nyilatkozott: "Nem értem, két tacskóm Nero és Bracchina nem árt senkinek".

Értetlenségét fejezte ki az olasz állatorvosi bioetikai tanács elnöke, Pasqualino Santori is, aki túlzásnak tartja az ítéletet. Hozzátette, az intézmények és a közvélemény még mindig nem értette meg, hogy a kutyát nem lehet kikapcsolni, jogai vannak az állatoknak is.