Nyomoz a rendőrség az ajkai paneltűzzel kapcsolatban

2011.02.12. 15:07

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt eljárást indított a rendőrség ismeretlen tettes ellen a péntek éjszakai ajkai tűzesettel kapcsolatosan.

Bankó Magdolna a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a megindult nyomozásról részletesebb információval nem tudott szolgálni.

Ajkán pénteken késő éjszaka tűz ütött ki a Kossuth utcában lévő tízemeletes lakóház liftaknájában, a kivonult helybeli, pápai és veszprémi tűzoltók - több mint harmincan - szombaton hajnalra tudták megfékezni a lángokat.

A házból a több száz lakót kimenekítették, jó néhányan a tetőre menekültek fel a lépcsőházat és a lakásokat elárasztó füst miatt, tájékoztatta Somlai Lajos, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Személyi sérülés nem történt.

Az ügyeletes elmondta: a tűzoltók a házat a lángok megfékezése után teljesen átszellőztették (emiatt a lépcsőház több ablakát  ki kellett törni), és valamennyi lakást átvizsgáltak, hogy nem rekedt-e meg valahol füst, csak ezt követően engedték vissza az utcán több órán át ácsorgó lakókat. Ezután kapcsolta vissza a szolgáltató a gázt és az áramot is a házban, mondta az ügyeletes.

Horváth József, Ajka alpolgármestere elmondta, kinyitották a közeli általános iskolát, itt biztosítottak meleg helyiségeket a lakóknak, ám a lehetőséggel kevesen éltek.

Sztanke Zoltán, a katasztrófavédelem megyei ügyeletese szombaton kora délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elsődleges vizsgálatok alapján bűncselekmény gyanúja merült fel, így a rendőrség is bekapcsolódott a vizsgálatba.