Gázömlést okozott az eső Nagykanizsán

2011.09.20. 07:50 Módosítva: 2011.09.20. 15:37

Gázömlés miatt mintegy száz embernek kellett elhagynia a lakását keddre virradó éjszaka Nagykanizsán. Az Arany János utcába éjfélkor riasztották a tűzoltókat, miután egy munkagödörből szivárogni kezdett a gáz. A kiásott területen lévő gázvezeték egyik csonkját az eső által lemosott nagyobb földdarab letörte, emiatt kezdett ömleni a gáz, közölte a város tűzoltóságának ügyelete.

A balesetveszély miatt a tűzoltók és a rendőrök a munkagödör közvetlen környezetben lévő házakból összesen mintegy száz embert küldtek ki az utcára. A lakók a veszélyhelyzet elhárítása után, alig fél órával a történtek után visszatérhettek otthonukba. Az E.ON munkatársai hajnali 4 órára tudták helyreállítani a megrongálódott vezetéket.

Fitos István, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás projektvezetője azt mondta: a kivitelezők tájékoztatása szerint nem volt szakszerűtlenül kiásva az a csatornafektetésre szolgáló munkagödör, amelyben a gázvezeték eltörött. Az árok ki volt dúcolva, a problémát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső okozta.

A csapadék kimosta az árok melletti talajt, emiatt a munkagödörbe csúszott egy méteres nagyságú betonelem. Ez törte össze a vezetéket, ami gázömléshez vezetett – mondta el a beruházó képviselője.

Varga Ivett, az E.ON sajtóreferense korábban azt közölte, hogy a baleset azért következhetett be, mert a szennyvízvezeték építése miatti munkagödröt a kivitelező szakszerűtlenül, kitámasztás és alátámasztás nélkül ásta ki. Az eső a gázvezeték alatt is kimosta a földet, ezért is tudta eltörni a rázúduló föld és törmelék.

Nagykanizsán a belvárosi szennyvízvezeték-hálózat építésekor ásták ki azt a munkagödröt, amelyben az E.ON által üzemeltetett gázvezeték megsérült. A 32 milliméter átmérőjű műanyag gázvezeték a varratnál tört el.