Géza
-11 °C
-4 °C

Feketemunkások egy gyöngyösi élelmiszer-feldolgozóban

2011.10.19. 14:37

Huszonöt feketén foglalkoztatott munkásra bukkantak a Heves Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai egy gyöngyösi élelmiszer-feldolgozó üzemben végzett ellenőrzés során - tájékoztatta a szervezet igazgatója szerdán az MTI-t.

A munkáltatók, akik bejelentés nélkül foglalkoztatják az alkalmazottakat, 30 ezertől akár több millió forintig is terjedő munkaügyi bírság kiszabására számíthatnak - közölte Boncz László. A munkaügyi hatóság kötelezte a munkáltatókat a szabálytalanság megszüntetésére, ami jelentheti az elmaradt bérterhek befizetését is.

A munkaügyi hatóság felügyelői ellenőrzés-sorozatot végeztek Gyöngyösön és környékén, amelynek keretében elsősorban a munkaviszony létesítésével összefüggő munkáltatói kötelezettségek teljesítését vizsgálták. Ennek alkalmával derült ki, hogy a gyöngyösi élelmiszer-feldolgozó üzem munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalókat. A munkáltatóval szemben közigazgatási hatósági eljárás indult.

A munkaügyi hatóság továbbra is különös figyelmet fordít arra, hogy egyes munkáltatók a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetét kihasználva - a bejelentési kötelezettség elmulasztásával  kerülve meg járulékfizetési kötelezettségüket - ne jussanak jogtalan versenyelőnyhöz - mondta az igazgató.