Enyhítették az unokatestvére halálát okozó férfi büntetését

2012.01.10. 15:13

Négy év fogházbüntetés helyett jogerősen öt hónapot kapott, két évre felfüggesztve az a súlyosan látássérült férfi, akinek az unokatestvére a dulakodásukat követően néhány héten belül halt meg 2009-ben Bocskán.

A bíróság megváltoztatta az ügyben korábban eljáró Zala megyei bíróság döntését és az ötvennégy éves vádlottat nem halált okozó testi sértés, hanem súlyos testi sértés kísérlete miatt marasztalta el.

A látássérült férfi 2009. november 21-én együtt ivott unokatestvérével. Szóváltás alakult ki közöttük, majd az unokatestvér ellökte a nála vendégeskedő, csaknem vak rokonát. Dulakodni kezdtek, ezután a vádlott lökte meg unokatestvérét úgy, hogy az bezuhant a kamrába, a fejét pedig beütötte a padlóba. A látássérült férfi ezután még többször ütlegelte és megrúgta rokonát. Az unokatestvér elvesztette eszméletét, néhány héten belül pedig belehalt fejsérülésébe.

A pécsi ítélőtábla a vádlottnak az unokatestvérével való dulakodását és az ellökését is jogos önvédelmi helyzetnek minősítette, így kimondta, hogy a vádlott nem felelős a rokon haláláért. A padlón fekvő férfi bántalmazását azonban súlyos testi sértés kísérletének minősítette.