Ételmérgezés Egerben: 55 beteg

MTI
2004.11.22. 14:15
Ötvenöten jelentkeztek ételmérgezéses tünetekkel hétfőn délig az egri háziorvosoknál azok közül, akik pénteken a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság épületében található menzán ebédeltek. Egy 10 éves kisfiút és egy 30 éves férfit kórházba kellett szállítani, hogy a kiszáradás megelőzése érdekében infúziót kapnak. A népegészségügyi szolgálatot szombaton este tájékoztatta az orvosi ügyelet a sorozatos megbetegedésről és vasárnap reggel már meg is tartották a menzán a helyszíni vizsgálatot.

A konyhán talált ételmintákat leoltották, mikrobiológiai vizsgálatuk 48-72 órát vesz igénybe. Pénteken máglyarakás is szerepelt desszertként a menün. Ebből 80 adagot készítettek a konyhán és valamennyi el is fogyott. A betegek, mindannyian ezt az ételt választották.

A konyhán élelmiszerhigiéniai szabálytalanságot nem találtak, a máglyarakás készítéséhez használt tojásnak a héját lefertőtlenítették. Ugyanakkor a betegeknél jelentkező tünetek, a 39 fokos láz és a folyamatos hasmenés szalmonellafertőzésre utalnak. A fertőzés lappangási ideje 3-5 nap, így elméletileg lehetségesek újabb megbetegedések. A vizsgálat idejére az étterem működését felfüggesztették.