Kolumbia kiadta Amerikának a Cali kartell fejét

MTI
2004.12.04. 08:06
Kolumbia kiadta az Egyesült Államoknak a Cali kartell fejét, a legjelentősebb helyi kábítószer-kereskedőt, aki valaha az amerikai igazságszolgáltatás elé került. Gilberto Rodriguez Orejuelát, aki valaha a világ kokainforgalmának nagy részét ellenőrizte, kábítószer-kereskedelem és pénzmosás vádjával fogják bíróság elé állítani.

Két héttel az után, hogy George W. Bush amerikai elnök Kolumbiában járt, és megerősítette Alvaro Uribe államfővel a "kábítószer-terroristák" elleni szövetségét, állig felfegyverzett rendőrök sorfala mögött vitték fel egy Floridába tartó repülőgépre a megbilincselt és golyóálló mellényt viselő Orejuelát.

Az 1995-ben letartóztatott, most 65 éves kokainbáró a börtönből is tovább irányította megroppant narkóbirodalmát. Miután a testvérével Miguellel együtt a hatóságok kezére került, a valaha a leghatalmasabb kábítószer-kereskedő szervezetnek tekintett Cali kartell kisebb csoportokra bomlott. Ezek összességében ugyanannyi kábítószert forgalmaztak, mint korábban az egységes szervezet, de az Egyesült Államokba irányuló forgalom ellenérzése átkerült tőlük a frissen támadt résbe benyomuló mexikói szervezetekhez.