Cunamipánik Szumátrán

MTI
2005.05.17. 08:49
Több ezer ember menekült el otthonából kedd hajnalban az indonéziai Szumátrán egy vulkánkitörésről és az általa okozott cunamiról szóló szóbeszéd miatt - jelentették szemtanúk és a helyi média.

A tengerparti Bandar Lampung város lakói pánikba estek, mert szóbeszéd és sms útján elterjedt a rémhír, hogy kitört az Anak Krakatau vulkán, és ez cunamit váltott ki. Helyi idő szerint hajnali két órakor a mecsetekből hangosbeszélőn felszólították az embereket, hogy meneküljenek valamilyen magaslatra, és a lakosok így is tettek. Rendőrségi járőrök szintén hangosbeszélőn nyugalomra intették és felszólították őket, hogy térjenek vissza otthonukba, mert nem igaz a hír, de hasztalan. Csak akkor nyugodtak meg, amikor a hajnali fényben látták, hogy a Szumátra déli csücske közelében található vulkánból még füst sem száll föl.

A tavaly december 26-i hatalmas földrengés és az azt követő cunami 128 ezer ember halálát okozta a sziget északi részén. Szumátrát azóta számtalan kisebb rengés rázta meg, és a lakosok között emiatt nagyon könnyen tör ki pánik. Nem tudni, hogy a keddi pletyka hogyan keletkezett.

Az Anak Krakatau kis vulkáni sziget, amely az 1930-as években alakult ki a Krakatau vulkán oldalában. A világ leghatalmasabb robbanása volt, amikor a Krakatau 1883-ban kitört, ráadásul ez cunamit váltott ki, amely becslések szerint 36 ezer ember halálát okozta. Tudósok áprilisban közölték, hogy a vulkán a földrengéstanilag aktív ország több más tűzhányójával együtt az ismételt működés jeleit mutatja.