Bűncselekmény lesz a falfirkálás Szlovákiában

MTI
2005.05.20. 17:50

Idegen tulajdon megrongálásának minősülő bűncselekmény lesz a jövőben Szlovákiában, ha valakit falfirkáláson tetten érnek. A módosított törvényt pénteken írta alá az államfő, aki korábban visszaadta a jogszabályt a parlamentnek, amely azonban újra változatlanul elfogadta azt.

Ivan Gasparovic államfő korábban sem ellenezte a falfirkálók elleni törvényt, csupán azt kifogásolta, hogy a vandalizmus falfirkálásnál ártalmatlanabb megnyilvánulásaiért azonos mértékű büntetés járjon, mint azért, ha valaki festékszóróval idegen tulajdon rondít el. A másodszori parlamenti szentesítés után az elnöknek nem maradt más választása, mint egyetérteni azzal, hogy ha valaki festékszóróval, vagy egyéb eszközzel bármilyen idegen tulajdonra bármilyen alakzatot fest, arra a bíróság egytől három évig terjedő szabadságvesztést, vagy pénzbírságot róhat ki.

A jogszabály szerint enyhébb elbírálás alá esik, ha valaki "visszaeső" falfirkálónak számít, vagy ha a bűncselekményt szervezett csoportban követi el. Ez esetben "olcsóbban", fél évtől három évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy pénzbírsággal is megúszható a bűncselekmény, amely még július elsejéig, a törvénymódosítás hatályba lépéséig csak szabálysértésnek minősül. Becslések szerint Szlovákiában évi másfél millió korona kárt okoznak azok, akik a tömegközlekedési eszközök felületein valósítják meg "művészi ambíciójukat." A középületekben és a vasúti kocsikban ily módon keletkező kár ennél tetemesebb.