Tízezrek tüntettek a melegházasság ellen Spanyolországban

MTI
2005.06.18. 21:04
Tízezrek vonultak szombaton Madrid utcáira, hogy tiltakozzanak a szocialista kormány által beterjesztett törvény ellen, amely engedélyezi a homoszexuálisok házasságát. "A család számít" gondolat jegyében vonultak végig a tüntetők 35 Celsius-fokos hőségben a spanyol fővároson központján. A megmozdulást, amelyet a spanyol katolikus egyház és az ellenzéki Néppárt támogatott, a Fórum a családért nevű szervezet hirdette meg, amelyhez számos, túlnyomórészt katolikus polgári kezdeményezés tartozik.

A tüntetésen több katolikus püspök és Angel Acebes, a Néppárt főtitkára is részt vett. A szervezők félmillióra becsülték a tiltakozók számát. A püspöki konferencia szerint a törvény - amely jogilag azonos szintre helyezi a meleg és a heteroszexuális párok frigyét, a gyerekek örökbefogadását is beleértve - a házasság intézményének megsemmisítését jelenti. Több mint 20 év óta most először támogatott a spanyol püspöki konferencia egy kormányellenes megmozdulást.

Az azonos neműek házasságát bevezető törvény, amelyet áprilisban első olvasatban már elfogadott a képviselőház, a tervek szerint még a parlament nyári szünete előtt hatályba lép.