Első fokú belvízvédelmi készültség Kisújszállásnál és Kunhegyesnél

MTI
2005.08.16. 14:53

Az elmúlt napok, leginkább a belterületeket érzékenyen érintő csapadékos időjárása következtében a befogadó csatornákban emelkedő vízszintek miatt Kisújszállásnál és Kunhegyesnél egy-egy belvízvédelmi szakaszon első fokú készültség lépett életbe - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese kedden az MTI-vel.

A Kötikövizig szakaszmérnökségei miközben figyelemmel kísérik a területüket érintő belterületi és külterületi helyzetet, megkezdték a belvíz befogadására a vizek szivattyúzását - tájékoztatott Barcs Sándorné. Hozzátette: az öntözési igények áttekintését követően intézkedéseket tettek a Nagykunsági Főcsatorna üzemi vízszintjének csökkentésére is. Az igazgatóság közlése szerint hétfőn újabb, jelentős, helyenként 70 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott a Közép-Tisza vidékén. A legtöbb eső Kisköre (72,8 milliméter) és Kisújszállás (71,2 milliméter) területén esett.

A szakember elmondta: augusztusban Kisújszállás térségében összesen 219,5 milliméter csapadék hullott, ami több mint ötszöröse a havi átlagnak. A többi állomáson is az augusztus havi átlag háromszorosa esett. Az idén augusztus 15-ig a Kötikövizig területére lehullott eső mennyisége (520,0 milliméter) már meghaladta a sokévi, éves csapadékátlagot (501,9 milliméter). Az elkövetkezendő napokban folytatódik a csapadékos időjárás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többfelé eléri a 15-30 millimétert.