Ezernél is több halottja van az agyvelőgyulladásnak Indiában

MTI
2005.10.07. 10:49
Az agyvelőgyulladásról
Az agyvelőgyulladás az agyállomány súlyos, gyulladásos megbetegedése, amely az esetek nagy részében az agyburkolatot is érinti. Kórokozói többnyire szúnyog vagy kullancs által terjesztett vírusok, amelyek sertésekben vagy madarakban tenyésznek, de baktériumok, gombák, egysejtűek és férgek is előidézhetik. Tünetei a fejfájás, hányás, magas láz, tarkómerevség, zavartság, eszméletlen állapot. Gyógyulhat nyom nélkül, sok esetben azonban súlyos, maradandó fizikai vagy szellemi károsodással kell számolni.

Több mint ezren, többségében gyerekek haltak meg agyvelőgyulladásban július vége óta az észak-indiai Uttar Prades szövetségi államban, közölte pénteken a helyi közegészségügyi hatóság.

"Tizenegy gyermek nemrégiben bekövetkezett halálával a halottak száma ezertizenötre emelkedett" - mondta O. P. Szingh, az Uttar Prades-i közegészségügyi hatóság igazgatója. Jelenleg legalább háromszáz beteget ápolnak kórházban, tette hozzá, s elpanaszolta, hogy a kórházak túlzsúfoltak és hiányoznak az eszközök a járvány terjedésének megfékezésére.

A 180 millió lakosú Uttar Prades India legnépesebb állama, ahol július óta több mint 4400 agyvelőgyulladás megbetegedést regisztráltak.