Klaudia
-4 °C
2 °C

Margaret Thatcher nyolcvan éves

MTI
2005.10.13. 23:13
II. Erzsébet királynő, a jelenlegi brit miniszterelnök és több száz magas rangú vendég társaságában ünnepelte csütörtök este 80. születésnapját Margaret Thatcher egykori kormányfő.

A két éve megözvegyült, több kisebb szélütésen átesett Thatcher igen törődöttnek tűnt, amikor az előkelő londoni Knightsbridge kerület Mandarin Oriental nevű szállodája előtt kiszállt a brit kormány által érte küldött Jaguarból, és segítségre szorult abban is, hogy bemenjen a díszterembe.

Itt 670 meghívott vendég várta, köztük közvetlen utódja, Sir John Major, Tony Blair jelenlegi munkáspárti miniszterelnök, valamint a showvilág nagyjai, például Lord Andrew Lloyd Webber, Shirley Bassey és Joan Collins.

Megjelent a fényes rendezvényen az uralkodó is, férje, Fülöp herceg társaságában. Ez különös megtiszteltetés, ugyanis II. Erzsébet királynő igen ritkán megy el hivatalos minőségében volt és aktív miniszterelnökök születésnapi rendezvényeire.

Ráadásul magukat makacsul tartó - bár sokszor cáfolt - pletykák szerint annak idején Thatcher asszony és a királynő kölcsönösen ki sem állhatták egymást, állítólag azért, mert az uralkodó kifogásolta a volt kormányfő által elindított fájdalmas gazdasági reformok szociális könyörtelenségét.