A titkosszolgálatnak kémkednek egyes lézernyomtatók

MTI
2005.10.18. 20:21

Bizonyos típusú színes lézernyomtatók a kinyomtatott dokumentumokat olyan titkos jelekkel látják el, amelyek a hatóságokat szükség esetén elvezethetik a géphez és használójához - derítették ki az amerikai Electronic Frontier Foundation (EFF) polgárjogi aktivista hackerei.

Seth Schoen, az EFF képviselője elmondta, hogy a sárga, egy miliméternél kisebb átmérőjű, rácsokba rendezett, minden oldalon ismétlődő, nagyítóval vagy kék fényben kivehető pontok kódolt információt tartalmaznak a dokumentum kinyomtatásának időpontjáról, és rögzítik a nyomtató sorozatszámát is.

Az EFF a Xerox cég DocuColor színes nyomtatójának a dokumentumokon hagyott titkos információját fejtette meg. A Secret Service a Xerox mellett a Canon céggel is hasonló megállapodást kötött.

A ZDNEt internetes oldal beszámolója szerint a kinyomtatott dokumentumokon kimutatható parányi sárga pontok titkának a feltárása után az amerikai Secret Service titkosszolgálat elismerte, hogy megállapodást kötött több színes lézernyomtatót gyártó céggel annak érdekében, hogy azok nyomkövető jelek elhelyezésével segítsék a pénzhamisítók leleplezését. A Secret Service szóvivője hangsúlyozta, hogy a szolgálat nem figyeli a személyi számítógépeket és a magánszemélyek komputerének hard- és szoftverjeit.