Halálra ítélnék a Bali szigeteki merénylőket

MTI
2005.10.24. 08:17

A 2002. októberi, 202 halálos áldozatot követelő bali merényletek elítéltjeinek kivégzését sürgetnék a sziget törvényhozói.

A három iszlám szélsőséges, Amrozi bin Nurhasyim, Imam Samudra és Ali Ghufron már korábban bejelentette, hogy nem fordulnak kegyelmi kérvénnyel Susilo bambang Yushoyono indonéz elnökhöz. Ugyanakkor az ország törvényei lehetővé teszik, hogy ebben az esetben családtagjaik kegyelemért folyamodjanak az ő nevükben a legfőbb közjogi méltósághoz.

Amennyiben erre sor kerül, a sziget 55 képviselője arra kéri az elnököt, hogy utasítsa el a hozzátartozók beadványát és mielőbb végezzék ki mindhárom elítéltet "barbár terrorcselekményeikért" - közölte hétfőn a honatyák szóvivője.

A három terrorista mielőbbi kivégzésére vonatkozó követelések azután erősödtek, hogy október elején újabb öngyilkos merényleteket hajtottak végre az indonéz turistaparadicsomban. Az akcióban 23-an haltak meg, köztük három kamikáze. A támadásokkal, akárcsak a három évvel ezelőttiekkel, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet regionális hálózatát, a Jemaah Islamiyah-t gyanúsítják.