Kergemarhakór gyanúja miatt 33 marhát öltek le Salzburgban

MTI
2005.10.29. 17:35
Osztrák állatorvosok elővigyázatosságból 33 szarvasmarhát pusztítottak el Salzburg egyik vágóhídján, miután egy levágott ökörről bebizonyosodott, hogy szivacsos agysorvadást okozó kergemarhakórban (BSE) szenvedett - közölték szombaton a hatóságok.

Az osztrák állami televízió beszámolója szerint az ökör pozitív BSE-tesztje nyomán a vágóhidat pénteken alaposan fertőtlenítették, és további 33 állatot elővigyázatosságból elpusztítottak, attól tartva, hogy azok is fertőződhettek a kórral. A maradványaikon elvégzett BSE-tesztek ugyanakkor negatívok voltak.

Alsó-Ausztria tartomány hatóságai eközben szintén leölettek egy borjút elővigyázatosságból, miután szakértők gyanúja szerint a borjú kergemarhakórral fertőződhetett. A laboratóriumi eredmények azonban leghamarabb hétfőre várhatók - közölték a tartományi hatóságok.

Idén júniusban és augusztusban volt már egy-egy kergemarhakóros eset Ausztriában. 2001 novembere óta a júniusi eset volt az első előfordulása az országban ennek a betegségnek, amely ritkán emberre is átterjedhet fertőzött hústermékek fogyasztásával, és halálos kimenetelű.