Bogota a gyilkosok városa

MTI
2005.11.12. 09:04
A kolumbiai fővárosban minden ötödik órában valakinek esélye van arra, hogy gyilkosság áldozatává váljék - írta a legfrissebb bűnügyi statisztika riasztó adatait ismertetve az El Tiempo. Januártól szeptemberig csak Bogotában 1259 "befejezett" gyilkosság történt, ez közel hét százalékos növekedés az előző év hasonló periódusához viszonyítva.

A főváros rendőrfőkapitányának értékelése szerint az év végéig az erőszakos halált haltak száma elérheti az 1700-at. A helyzet azért is szomorú - tette hozzá - mert idén tíz év óta először nem lefelé, hanem felfelé mutat a gyilkossági görbe. A turisták figyelmébe is ajánlott rendőrfőnöki tájékoztatás szerint a főváros Bolívár, Kennedy és Suba kerületei a legveszélyesebbek, itt követik el az emberölések több, mint nyolcvan százalékát. Szerencsére vannak azonban békés környékek is, a belvárosban például - hála a kiemelt rendőrségi jelenlétnek - nem rossz a helyzet - tett hozzá a parancsnok.

A bogotai rendőrség felmérése azt mutatja, hogy a gyilkosok leginkább éjszaka járnak, este hat és reggel hat között ölnek a leggyakrabban. A hét vége a "legaktívabb" és nyugodtnak mondhatók a hétfői és a keddi napok - írta az El Tiempo.