John Lennonra emlékeztek New Yorkban és Liverpoolban

MTI
2005.12.08. 21:20
Kisebb tömeg emlékezett meg csütörtökön a New York-i Central Parkban és az észak-angliai Liverpoolban John Lennonról meggyilkolásának 25. évfordulóján.

A Dakota-házzal szemben, a Central Park 1984-ben Strawberry Fieldsnek elnevezett szegletében egész nap jöttek-mentek a rajongók, helybeliek és turisták egyaránt, virágot hoztak, és emlékeiket cserélték ki egymással. Helyi idő este 11-re gyertyás tiszteletadást terveznek - jelentette Tóth László, az MTI tudósítója.

Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő, most ötvenéves zavarodott gyilkos, Mark Chapman a Dakota-ház előtt lőtte le Lennont 1980. december 8-án. Az özvegy Yoko Ono ma is az épületben lakik, amelyet csütörtökön rendőrkordon vett körül és televíziók forgatókamionjai öveztek.

Az észak-angliai Liverpoolban, John Lennon szülővárosában kis szertartás keretében emlékeztek meg a Beatles együttes legendás tagjának tragikus haláláról.

A rajongók a Beatles egykori törzshelyénél, a Cavern Clubnál lévő Lennon-szobor tövében egy szentélyt alakítottak ki, ahol egy pap imát mondott. Liverpool felújított Albert dokkjából a megemlékezők több száz fehér léggömböt engedtek a magasba a zenész munkásságát méltató üzenetekkel. Az angliai városban istentiszteletet is tartottak annak az embernek a tiszteletére, aki több száz világslágert alkotott, és akit minden idők egyik legbefolyásosabb zeneszerzőjének tekintenek.