Bukarest közeli településen jelent meg a madárinfluenza

MTI
2005.12.24. 14:12
Két újabb, Bukarest közeli településen mutatták ki a helyi gyorstesztek a madárinfluenza vírusának felbukkanását - jelentették román hírforrások szombaton.

A Mediafax kereskedelmi hírügynökség szerint Gabriel Predoi, az országos állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági főhatóság vezetője arról számolt be, hogy a veszélyes madárkór vírusát mutatták ki az előzetes helyi vizsgálatok a Ialomita megyei Albesti községben. A megye egy másik, Marsilieni nevű falujában nemrégen tűnt fel a betegség.

Albestiben egyelőre egyetlen háztáji gazdaságban fedezték fel a vírus. Itt azonnal felszámolták a háztáji baromfiállományt és szigorú fertőtlenítésnek vetették alá az érintett baromfiudvart, a környező gazdaságokban pedig folyamatos gyorstesztek segítségével tartják ellenőrzés alatt a házi szárnyasok egészségi állapotát.

Helyi állategészségügyi hatóságok madárinfluenza-gyanúsnak nyilvánították a Stefan Voda nevű falut is. A gyanút az illetékes bukaresti laboratórium még nem erősítette meg, de azért itt is megtették a szükséges fertőtlenítő és elszigetelő intézkedéseket. Légvonalban ez a két helység van a legközelebb a román fővároshoz a kórral fertőzött romániai települések közül.

A bukaresti hatóságok már egy héttel ezelőtt elővigyázatossági intézkedéseket rendeltek el a főváros külterületein a kór megelőzésére.

Romániában eddig öt megye csaknem két és fél tucat településén fordult elő eddig a madárinfluenza.