Szabadlábon hat zimonyi maffiózó

MTI
2005.12.28. 14:19

Megszűntette szerdán a zimonyi klán hat tagjának előzetes letartóztatását a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság. Ha a törvényszéki tanács elveti az ügyészség óvását, részben a hatalmi szervek hibájából szabadlábra kerülhetnek a Balkán legrettegettebb bűncsoportjának tagjai.

Belgrádi híradások szerint december 26-én járt le a vádlottak kétéves előzetes letartóztatása, ezért a bíróság úgy döntött, hogy szabadlábra helyezi őket. Az ügyészségi panasz elbírálásáig a bűnözők fogdában maradnak. A még hatályos büntetőeljárási törvény legfeljebb két évig engedélyezi a vádlottak előzetes letartóztatását. Az ügyészség kérésére a szerb parlament ideje korán, december 22-én módosította a jogszabályt, amely a szervezett bűnözés eseteiben - amikor legalább tíz év szabadságvesztés jár a vádiratban szereplő bűntényekért - négy évre hosszabbította meg az előzetes letartóztatás időtartamát. Ugyanakkor az elfogadott módosítás még nem emelkedett törvényerőre.

A zimonyi klán 34 tagját több mint kétszáz bűnténnyel, egyebek mellett 16 gyilkossággal, négy emberrablással, egy útépítő vállalat és a Szerbiai Demokrata Párt székháza ellen elkövetett robbantásos támadással és drogkereskedelemmel vádolják. A Balkán egykoron legerősebb alvilági csoportjának számító bűnbanda terhére róják a Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök elleni halálos merényletet is.