Magyar kincsvadászokat tartóztattak le Spanyolországban

MTI
2006.02.03. 21:31

Magyar kincsvadászokat tartóztattak le Spanyolországban, miután a hajójukon katonai fegyvereket és régészeti leleteket találtak - jelentette a csendőrségre hivatkozva a Diario de Cádiz napilap internetes változata pénteken.

A beszámoló szerint M-16 mintájú amerikai gépkarabélyokat, géppisztolyokat, pisztolyokat fedeztek fel a hatóságok a hajón egy páncélszekrényben, szerdán. Két magyar és egy amerikai állampolgárt letartóztattak, a hajó amerikai tulajdonosát pedig még keresik.

A vizsgálatok során régészeti leleteket: XVII. és XIII. századi ágyúgolyókat, három kőből készült római kori horgonyt, amforák darabjait, és egy a trafalgari csata idején használt lőszeresládát is találtak a hajón. A csendőrség olyan dokumentációra is bukkant, amely a lehetséges archeológiai lelőhelyek felől adott útmutatást.

A hajón, amely tavaly október óta horgonyzott a cádizi kikötőben, laboratórium volt berendezve, s egy kis, személyzet nélkül működő tengeralattjáró is tartozott a kincsvadászok felszereléséhez. A letartóztatottakat Madridba vitték kihallgatásra.