Veszélyes gázok a repülőgépeken

MTI
2006.02.28. 06:12
Mind a pilóták bizalmas jelentései, mind pedig a Polgári Repülési Hatóság hivatalos dokumentumai megerősítik: az elmúlt három évben több száz esetben fordult elő, hogy a vezetőfülke levegőjébe káros gázok kerültek - állította az angol The Observer című lap.

A legtöbbször a motorolaj gőze kerül a repülőgép szellőzőrendszerébe. A motorolajban lévő szerves foszfátok a náthához hasonló tüneteket, illetve hányingert okozhatnak.

A lap által idézett londoni University College információja szerint nemcsak a pilóták, hanem évente mintegy kétszázezer utas is ki van téve a káros gázoknak.

Több mint negyven esetben bizonyítást nyert, hogy azoknak a pilótáknak, akik belélegezték a gázokat, hányingerük lett, elvesztették a koncentrációs képességüket és foltokat láttak a szemük előtt. Előfordult, hogy fel kellett venniük az oxigénmaszkot, és többen elismerték, hogy a fel- és leszállásnál elkövettek apróbb manőverezési hibákat. A légitársaságok szerint a levegőbe jutó szerves foszfátok nem jelentenek veszélyt az egészségre.