Szilárda
0 °C
6 °C

Az EU kéri a veszélyeztetett háziállatok bezárását

MTI
2006.03.02. 00:13
Az Európai Unió arra kérte szerdán az érintett országokat, hogy hozzanak intézkedéseket a húsevő háziállatok és a vadmadarak találkozásának megakadályozására azokban a körzetekben, ahol a madárinfluenza H5N1-es agresszív vírusa felbukkant.

A 25-ök szakértői Brüsszelben több ajánlott óvintézkedést is megfogalmaztak, például azt, hogy "a macskákat be kellene zárni, a kutyákat pedig pórázra kellene kötni, vagy más módon korlátozni a mozgásukat, és a gazdáik felügyelete alatt kellene tartani". Azokat az elhullott macskákat és kutyákat, amelyek kapcsolatba kerülhettek fertőzött állatokkal vagy azok ketrecével, állatorvosi ellenőrzésnek kellene alávetni, még azután is, hogy esetleg elpusztultak.

A szakértők azt is ajánlják, hogy senki se nyúljon elhullott kóbor macskák és kutyák teteméhez, hanem a vizsgálatok elvégzése érdekében értesítse az állatorvosi hatóságokat, ha ilyen állatot talál.

Kedden bizonyosodott be, hogy Németországban egy macska H5N1-es vírustól pusztult el. Az óvatosságot javasló brüsszeli szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, "a jelenlegi adatok szerint még soha sem fordult elő, hogy emberek a madarakon kívül más állatoktól fertőződtek volna meg madárinfluenzával".