Egy amerikai katona hamvait szállítják haza Vietnamból

MTI
2006.04.18. 16:17

A vietnami háborúban elesett amerikai katona földi maradványait helyezték egy katonai gépre Vietnam középső részén és indították vissza kedden az Egyesült Államokba, hogy ott azonosítsák- közölték az amerikai hadsereg illetékesei.

Az amerikai zászlóval bevont alumíniumládát egyenruhás amerikai katonák emelték be a danangi nemzetközi repülőtéren várakozó katonai gépbe - mondta Jay Rutter, a harc közben eltűnt amerikai katonák keresésével foglalkozó szervezet vietnami irodájának helyettes vezetője.

"Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a vietnami kormányzattal együttműködve hazaszállíthatjuk a maradványokat" - közölte Rutter telefonon Danangból. Mint mondta, a halott földi maradványait egy hónapja találták meg a délkelet-ázsiai ország központi fennsíkján található Gia Lai tartományban.

A vietnami háború 1975-ös befejezése óta több mint 1800 amerikai katona számít még mindig eltűntnek a délkelet-ázsiai térségben, közülük több mint 1380-an Vietnamban tűntek el. A háborúban becslések szerint mintegy 58 ezer amerikai és 3 millió vietnami esett el.